Muhterem Müslümanlar!
وَمِنْ ايَاتِه اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا اِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً اِنَّ فى ذلِكَ لايَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ
İnsanın yaşadığı toplumun, en küçük birimi hiç şüphesiz ailedir. Aileler birleşerek toplumları meydana getirir. Bu çekirdek topluluk her çeşit faziletin kaynağıdır. Sağlıklı nesiller bu yuvada yetişir. Çocuk, yaratılışla ilgili gelişmesini de ahlâk ve terbiyesini de önce buradan alır.
İnsan sevgisinin kaynağı da ailedir. Bir milletin sahip olduğu bütün özellikleri, bir ailede görmek mümkündür. Bir toplulukta aile ne kadar sağlam temellere oturur ise, o aileden meydana gelen toplum, o nisbetle sağlam yapıya sahip olmuş olur. Aile, bu niteliğiyle toplumlarda kültürel kimliğin, insani değerlerin ve tarihi sürekliliğin koruyucusu ve aktarıcısı olan bir kurumdur. Bunun içindir ki dinimiz aileye büyük önem vermiştir.
İslamın öngördüğü kutsal bir bağ olan evlilik, aile kurumunu oluşturan, karı-koca arasındaki hayat müşterekliğinin adıdır. Yüce Allah, insanın soyunun korunması ve devamı, yeryüzünün imarı ve gelişimi için evliliği yasalaştırmıştır.
Evlilik olmadan, evlilik sözleşmesi yapılmadan aile kurulmaz. Bunun için Kur’an-ı Kerimde Yüce Rabbimiz;
"Aranızdaki bekârları, kölelerinizden ve cariyelerinizden elverişli olanları evlendirin. Eğer bunlar fakir iseler, Allah kendi lütfu ile onları zenginleştirir. Allah, (lütfu) geniş olan ve (her şeyi) bilendir. "(Nur, 24/32) buyurarak evlenmeyi teşvik etmiştir.
Evet, aile nikah ile kurulur. Evlenmemeyi fazilet saymak yanlıştır ve Peygamberimizin sünnetine aykırıdır. Nikah, her ne kadar medenî bir sözleşme ise de bir yönü ile ibadettir. Pek çok kötülüklere ve ahlaki bozulmalara karşı en önleyici vasıta, iyi bir aile yuvası kurmaktır. Bu konuda Peygamberimiz:
“Size, dini, ahlaki yaşantısı hoşunuza giden kimseler geldiğinde, onları evlendirin. Aksi taktirde yer yüzünde kargaşa ve büyük bir ahlaki bozukluk olur.” (Tirmizi,Nikah3,394) buyurmuştur.
Muhterem Müslümanlar!
Kurulan bu aile yuvasını en iyi bir şekilde devam ettirmek için de şu kurallara dikkat etmede fayda vardır:
- Kadınların erkeklere Allah’ın bir emaneti olduğu unutulmamalıdır.
- Sohbet bir ihtiyaçtır. Evimizde eşimizle canlı ve aktif bir sohbet atmosferi meydana getirmeliyiz.
- Eşimizin evimizdeki fedakarca çırpınışlarını daima takdirle anmalıyız ve ona mutlaka yardımcı olmalıyız.
- Kendi anne-babanıza, akrabalarımıza götse rilmesini istediğiniz saygı kadar, onun da anne, baba ve yakınlarına hürmetkâr olmalıyız.
- Ne kadar meşgul ve çalışmalarınız ne kadar yoğun olursa olsun mutlaka yalnız eşimize ayıracağımız bir vakit bulmalıyız.
- İşyerinde yaşamış olduğunuz problemleri kapının dışına atarak içeriye mütebessim bir çehre ile girmeye çalışmalıyız.
- Arada sırada ufak da olsa hediyelerle eşimizin gönlünü almalıyız.
- Hanemizi ilgilendiren hususlarda eşimizle istişare etmeyi ihmal etmemeliyiz. Ondan gizli işler yapmamalıyız.
- Eşimizin hatalarını ararken, bizim de mükemmel ve kusursuz olmadığınızı düşünmeliyiz
- Ailemizi lüks ve özentiden uzak tutmalıyız ve kendi seviyemize göre arkadaş edinmeliyiz.
- Dini yaşantımızda hz. Peygamberin aile hayatını örnek aldığımızda hem dünyada ve hem de ahirette mutlu olacağımızı unutmamalıyız.
Muhterem Müslümanlar!
Hutbemi yukarıda okuduğum ayet-i kerimenin mealiyle bitirmek istiyorum.
“İçinizden kendileri ile huzura kavuşacağınız eşler yaratıp aranızda sevgi ve rahmet var etmesi, O'nun varlığının belgelerindendir. Bunda düşünenler için dersler vardır.” (Rum, 30/21)
Mehnet KAVA
Kaş İlçe Vaizi